keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Tuplasuklaakeksit

En ole koskaan onnistunut tekemään oikeita Ämerikän cookieseja. Voi sulaa pellille, keksit liimaantuu yhteen ja laatta maistuu rasvaiselta ja palaneelta. Ruokavinkkejä metsästäessäni törmäsin Saksassa asuvan teksasilaistytön paleoblogiin, ja siitä se ajatus sitten lähti. Alkuperäinen resepti tässä, alla suomennettuna ja omilla kommenteilla höystettynä. Lisäksi jos olet paleopuristi, niin vaihdat tumman kaakaon ja suklaan raakaversioihin. Onneks en oo puristi. Joka tapauksessa viljaton ja maidoton tämä on, ja sisältää pähkinöiden hyvää.

Tuplasuklaakeksit

75 g mantelijauhoja (laitoin puolet manteli- ja puolet hasselpähkinäjauhoja)
32 g kookosjauhoja
48 g tummaa kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa

98 g kookosöljyä
150 g kookossokeria (tavallisesta kaupasta löytyy ainakin CocoVin)

98 g mantelivoita (tästä alempana lisää)
1,5 tl vaniljauutetta (minä laitoin yhden vaniljatangon siemenet ja minusta oli riittävä)

1 suurehko kananmuna, huoneenlämpöinen

n. 170 g tummaa suklaata palasina

Suosittelen aloittamaan mantelivoin tekemisellä. Siitä löytyy monenlaista ohjetta, kuorineen, paahdettuna, suolattuna jne. Minä kaadoin miehen kauppareissulla valitsemat kuoritut mantelit (2 x 100 g) blenderiin ja käänsin nuppia. Jauhaminen kestää kauan ja blenderi kuumuu, pidä siis taukoja usein ja kaaputa samalla kulhon reunoille kiivennyt massa alas. Jauhautuessaan mantelit muuttuvat ensin rouheeksi, sitten soseeksi. Tässä vaiheessa lisäsin n. puolikkaan teelusikallisen kookosöljyä sekaan, eikä mennyt enää pitkään kun seos muuttui sileäksi tahnaksi. Jos teet yleiskoneella isomman satsin, poimi tässä vaiheessa erilleen säilöntään menevä osa, ja lisää blenderiin vaniljan siemenet tai uute. Pyöräytä vielä muutama kierros.

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja siirrä kulho syrjään. Punnitse huoneenlämpöinen kookosöljy ja -sokeri, vatkaa niin kauan että ovat kunnolla sekaisin. Tämä voi kestää hetken. Lisää vaniljamaustettu mantelivoi, sekoita. Lisää jauhoseos erissä kuten perinteiseen taikinaan, ja lopuksi muna. Vatkaa hyvin. Viimeiseksi suklaamurut ja vielä pari vatkaimen pyöräytystä päälle.

Siirrä taikina jääkaappiin vähintään tunniksi, tai niin pitkäksi aikaa että massa on kylmä ja jähmeä. Taikina oli reilun 2 tunnin jääkaappikeikan jälkeen oudon irtonaista, ja kerkein jo mielessäni sadatella että mitähän mysliä tästä tulee. Kuitenkin muovautui käsissä ihan hyvin palloksi, ja pysyi läjässä paiston aikana ja sen jälkeen. Toisin kuin aiemmat voi-vehnäjauhokokeiluni.

Säädä uuni 175 asteeseen, pyörittele taikinasta suurehkoja palloja. Paina kämmenellä taikinapallo linttaan. Paista. Uunista tullut kuuma keksi on pehmeä ja hauras, ja maistuu taivaalliselta. Jäähtynyt ja hieman kuivempi keksi on aivan yhtä hyvää, joskin kaakaon maku nousee hieman äkäisempänä läpi. Ja kuiva se ei ole silloinkaan. ;)

Tästä tuli 14 isoa keksiä, ei tarvitse syödä edes kokonaista kerrallaan kun namihammas on jo tyytyväinen. Kuten mies niin kauniisti sanoi, kuva on kuin läjä paskaa lautasella. Läjä on kuitenkin merkillisesti huvennut...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti